Haber portalımızın kültür sanat bölümünde Akdeniz bölgesinin değerli resim ve heykel sanatçılarının haberlerini yapmaktayız.
Sitemizdeki kültür sanat haberlerini gözden geçirirken, birden aklıma çocukluğumda nenelerimizin namaz kılarken duvarlardaki resimleri ters çevirdikleri ve de eve porselenden veya diğer malzemelerden yapılmış biblo türü şeyleri yasakladıkları geldi. Radyolu dönemlerde, erkek spiker konuşunca kadınların kapandıkları anlatılırdı. İşte o eski taassuplu yıllardan gelerek bu günlere varmışız.
Eski dönemlerde kiliselerde resmedilen Hz Adem ve Havva tasvirleri, İsa ve Meleklerin resmedilişleri günümüze kadar gelmiş. Günümüzde bazı sanat eleştirmenleri tarafından, sanatsal tablo ve süsleme kabul edilen bu tasvirler ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılanmaktadır. 1400’lü yıllarda Avrupa’da başlayan resim sanatı, 1800’lü yıllar içinde Osmanlı coğrafyalarında gelişmiş ve çok önemli resim sanatçıları ortaya çıkmış.
İslamda resim sanatına fazla değer verilmemesinin sebebi, belki de, dinin kutsallığının aleniyet kazanmasını önlemek olduğu düşünülebilir. Bazı imamların da etkisi olabilir. Belki de Hıristiyan dünyasına duyulan tepkiler, onların yaptıklarını yapmamak gibi bir davranışı körüklemiştir.
Yine de sanat önlenememiş, Müslüman Osmanlı padişahlarının portreleri yağlı boya tablolar olarak çizilmiştir. Avrupada yaygın olan, fakat Osmanlıda fazla rastlamadığımız heykel sanatı, çok sonraları ülkemizde de görülmeye başlanmış, Cumhuriyet dönemlerinde sanata ve sanatçıya daha çok değer verilmiş ve yaygınlaşmıştır. Sonuç olarak sanatın bir ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz. Veya taasubu yendiğini de söyleyebiliriz. Artık günümüzde ilk öğretim okullarında çocuklarımız resim yapıyor. Heykeltraşlar ve seramik sanatçıları her geçen gün artıyor.
FOTOĞRAF
İngiliz bilim adamı William Henry Fox Talbot, 1800’lü yıllarda uyguladığı yeni yöntemle, yüzey üzerinde elde ettiği görüntüye fotoğraf adını vermiş ve fotoğraf kelimesi bütün dillerde kullanılmaya başlanmış. Yıllar içinde fotoğrafçılık gelişerek bir sanat dalı haline geldi. Artık dronlardan çevre çekimleri yapılıyor. Cep telefonlarından yüzlerce resmi çekip paylaşabiliyoruz. Fotoğrafsız basın olmuyor. Video çekimleri olmazsa televizyonlar yayın da yapamaz.
Eskiden 4 metreyi zor resimlerken, şimdi 40 metreyi zumlayabiliyoruz. Yazımın başlığında kullandığım “resim günah mı?” sorusuna bu günün nesilleri hayret edip gülüp geçecektir. Ama eskinin bir döneminde yaşamış nesillerin belli bir kısmı, resme, tabloya, heykele sempati duymadığı gibi günah demiş.