Antalya denilince akla; deniz, güneş, kum, Türk turizminin başkenti, turfanda sebze, seracılık, yılın 12 ayı futbol oynanabilen, tüm dünya futbol takımlarının devre arası kamp yaptığı rüya gibi bir yer gelir. Nitekim Atatürk’ün ifadesi ile “Şühpesiz ki Antalya, dünyanın en güzel yeridir.”
Turizm ve tarımın başkenti olan bu güzel belde, futbol alanları bakımından profesyonellerin devre arası kamp tercihlerinin başında yer almasına rağmen amatör futbol açısından durum içler acısıdır. Profesyonel futbol için, 5 yıldızlı otellere ait mükemmel zeminlere sahip futbol sahaları hizmet ederken; Antalya’da bulunan amatör futbol takımları antrenman yapacak yer bulamamaktalar. Antalyaspor ve resmi kurum takımlarının dışında tüm amatör kulüpler ya halı sahalarda ya da bulabildikleri boş ve bozuk zeminli alanlarda antrenman yapmaya çalışmaktalar. Antrenman için bu imkânsızlıklar söz konusu iken resmi müsabaka alanları bu kötü durumdan hiç de farklı değildir. Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne ait Zeytinköy’deki futbol sahaları, hafta sonları günde 3 maça ev sahipliği yapmaktalar. Sabah 10’da başlayan maç trafiği, yerine göre saat 18’e kadar devam etmektedir. Sezon başında mükemmel olan zeminler, günlük 3, aylık20 – 25 maç hele okulların yarıyıl tatilindeki 15 günde 40-45 maçın oynanmasından sonra doğal olarak tanınmaz hale geliyor. Futbol paydaşlarının karşılıklı anlayış çerçevesinde; resmi kurumlara ait futbol alanlarının kullanılması bir nebze olsun Antalya futboluna nefes aldırmaktadır.
Antalya gibi her türlü imkânın olduğu bir ilde, futbol neden bu sıkıntılara maruz kalabilir? İklimi mükemmel, topografyası mükemmel, genç nüfus kapasitesi mükemmel olan bir il, futbol olarak da mükemmel olamaz mı? Futbol sahası sıkıntısına çözüm bulmak aslında o kadar da zor olmasa gerek! Örneğin Döşemealtı ve Lara bölgesindeki orman alanlarının ağaçsız açık kısımları, Konyaaltı bölgesinde Boğa Çayı ve Karaman Çayı etrafındaki boş alanlar (DSİ ve Karayolları’na ait futbol sahalarına ilave), antrenman sahaları bakımından son derece uygun görünen alanlardır. Özellikle orman alanlarındaki açık alanlarda doğal yapıyı bozmadan, futbol alanları, antrenman ve maçlarda kullanılacak temelsiz soyunma olanları gayet tabi yapılabilir.
Daha da açmak gerekirse; Lara plajlar bölgesinde, plajların hemen kuzeyinde bulunan niteliği orman olan, Maliye Hazinesi mülkiyetindeki Güzeloba 27973 ada 1 nolu parselin ağaçsız olan kısmı amatör futbolun tüm saha problemlerini çözmeye yeter. Özellikle bu alan için ilgili kurumlar arasında yapılacak protokol ve mutabakat ile kalıcı bir çözüm sağlanabilir.Zeytinköy Spor Kompleksinin alanı; atletizm sahsı, tenis alanı, halı saha ve otoparkları ile birlikte yaklaşık 10 ha’dır. İmar Planlarında kent parkı olarak işaretlenen Güzeloba 27973 ada 1 nolu parselin sadece ağaçsız alanı yaklaşık 85 ha’dır. Yani Zeytinköy Spor tesislerinin 8 katı büyüklüğe sahiptir. Bu alanda amatör futbolun her türlü altyapı sıkıntısı çözülebilir.
Amaç, gençlere dolayısı ile geleceğimize yatırım yapmak; gençlerimizikötü alışkanlıklardan uzak tutarak, verilecek eğitimlerle onları sağlıklı ve ahlaklı bireyler olarak topluma kazandırmak olursa her türlü çözüm bulunabilir. Ancak olmazı gösterme hastalığı devam ederse hiçbir sorun çözüme kavuşamaz. 1980’li yıllardan beri var olan, Lara plajlar bölgesinde bulunan LarasporEkdağ Futbol sahasının doğu tarafında, TRT Kampı’na kadar olan boş alanda Antalya amatör futbolunun tüm saha sorunu çözülebilir. ASAT Arıtma Tesislerinin yanındaki ve Lara Futbol Eğitim Kulübü tarafından her türlü bakımı yapılarak futbola kazandırılan ve gençlerin hizmetine sunulan alanların artması, gençlerimizi halı sahalarda ve uygun olmayan zeminlerde futbol oynamaktan kurtaracaktır. Hafta sonu Laraspor tesislerinde ilk defa resmi maçlar oynandı. Bazı eksiklerine rağmen mükemmele yakın zeminde gençlerimiz maçlarını oynadı.
Bunları ifade ederken; ormanların talan edilmesi ve imar rantı gibi kötü düşüncelere asla yol verilmemelidir. Amaç sadece gençlerimizin spor yapabileceği alt yapıların oluşturulması olmalıdır. Böyle yapabilirsek belkide gençlerimizin kötü alışkanlıklardan kurtulmalarına, ehil spor hocalarının katkıları ile ahlaklı bireyler olmalarına ve buralardan yetişecek sporcularla, futbolda dışa bağımlılığın önüne geçilmesine bir nebzede olsa katkıda bulunulmuş olabilir. Yeterki isteyelim, her türlü çözüm bulunur.